Globe-teatteri

The Globe oli ensin nimeltään vain “Teatteri”. Se oli ensimmäinen paikka 1500- luvun Lontoossa, jossa teatteria pääsi seuraamaan sisätiloissa. Ennen tätä, esityksiä oli pidetty siellä täällä, lähinnä kapakoiden pihoilla. Tontti jolla Teatteri sijaitsi kuuluu nykyisin Lontoon keskustaan, mutta tuona aikana se oli kaupungin ulkopuolista aluetta. Syynä sijainnille oli pelko siitä, että virkamiehet ja hienostoherrat halusivat sulkea paikan, teatteritoiminnan huonon ja syntisen maineen vuoksi. Historioitsijat uskovat, että Teatteri oli se näyttämö, jossa Romeo ja Julia esitettiin ensikerran. Thomas Kyd ja Cristopher Marlowe olivat Shakespearen ohella kirjoittamassa Teatterin historiaa.

Globe-teatteri

Draamalta ei tässäkään tarinassa kuitenkaan vältytty, vaan vuonna 1598 Teatterin omistajat riitautuivat tontin vuokraisännän kanssa niin tulisesti, että päättivät purkaa rakennuksen ja varastoida sen aina seuraavaan kevääseen asti, jolloin he pystyttivät sen uudelleen, tällä kertaa Southwarkiin. Uuden teatterin nimeksi annettiin The Globe. Shakespeare oli yksi omistajista, 12,5% osuudella. Valitettavasti tulipalo kuitenkin tuhosi rakennuksen vuonna 1613. Kerrotaan, että palon syynä oli tykki, jota käytettiin esityksen rekvisiittana. Heti seuraavana vuonna The Globe uudelleenrakennettiin ja arvellaan, että sinne olisi tuolloin mahtunut kaiken kaikkiaan 3000 katsojaa. Seuraava takaisku teatterille oli puritaanien valtaan astuminen. Vallitsevan siveyskäsityksen mukaan teatterit olivat paheen pesiä ja siitä syystä puritaanit sulkivat kaikki Lontoon teatterit vuonna 1642. Muutaman vuosi tämän jälkeen rakennus purettiin.

Uusi globe

The Globe jätti jälkensä historiaan ja ihmisten mieliin. Vanhasta teatterista on paljon spekulaatiota, tarinoita ja uskomuksia. Aivan varmoja ei olla esimerkiksi siitä, oliko teatterin muoto ehkä pyöreä. Teatterin paikalle on rakennettu uusia arvokkaita rakennuksia eikä sen vuoksi alueen kaivaminen ole enää mahdollista tarkempien tutkimusten suorittamiseksi. Jäänteitä The Globesta on löytynyt kaikkiaan hyvin vähän, mutta tarinat ovat jääneet elämään. 1970-luvulla perusti amerikkalainen ohjaaja/näyttelijä Sam Wanamaker yhdistyksen, nimeltä Shakespeare’s Globe Centre, joka sai maailmanlaajuista huomiota. Kerättiin vuosien ajan rahoitusta ja tehtiin ankaraa tutkimustyötä, jonka seurauksena vuonna 1997 avattiin uusi The Globe Lontoon Southwarkiin. Uusi teatteri sijaitsee lähellä alkuperäisen rakennuksen silloista olinpaikkaa. Uusi The Globe yrittää parhaansa mukaan imitoida alkuperäistä, mutta nykyajan säännökset ovat vaatineet joitain muutoksia. Myös kooltaan uusi versio on huomattavasti pienempi. Uuteen The Globeen mahtuu katsojia ainoastaan 1400, joka on vain noin puolet edeltäjänsä kapasiteetista. Rakennusarkkitehtuurisesti uusi teatteri jäljittelee vanhaa hienosti ja myös seisomapaikat ollaan haluttu säilyttää, kuten ne entisaikoinakin olivat. Avajaiskappaleena soitettiin Henry V, kuten uskottiin sen olleen myös Shakespearen aikaisen Globen avajaisissa ensimmäisenä esitetty kappale. Myös tämä rakennus on valmistettu ainoastaan puuta käyttäen ja vanhaa tunnelmaa on luomassa myös lisävalaistuksen ja äänentoistolaitteiden puuttuminen. Esitystä pääsee seuraamaan romanttisesti kynttilänvalossa.

Teatterissa soittimina käytetään vanhoja instrumentteja. Lontoo on yhä tänäkin päivänä yksi maailman suurimpia teatterikaupunkeja. Siellä kohtaat niin vanhat klassikot kuin uusimmat tuttavuudetkin. Erityisesti musikaaleja on tarjolla runsaasti joka puolella kaupunkia. Lontoonmatkaajan kannattaa ehdottomasti varata aikaa lomareissullaan ainakin yhtä, jollei useampia teatterielämyksiä varten. Varsinkin musikaalit sopivat kaikille, eikä kielitaidonkaan tarvitse olla täydellinen esityksestä nauttiakseen. Lippuja näytöksiin löytyy joka hintaluokasta. Hinnat vaihtelevat yleensä noin 20-100 punnan välillä. Liput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, jotta varmasti pääsee haluamaansa näytökseen. Myös tarjouksia kannattaa pitää silmällä. Uudet tulokkaat teatterilavoilla ovat yleensä suositumpia, joten liputkin myydään nopeammin. Pukukoodista ei kannata huolestua, sillä teatteriin voi nykypäivänä mennä varsin rennoissa pukimissa. Myös pienet eväät ja makeiset ovat sallittuja katsomossa. Ravintolat ovat yleensä auki iltamyöhään, joten teatteri-illan päätteeksi voi vielä nauttia ihanan illallisen, kuin kokemuksen kruunuksi.