Idän teatterit

Vaikka länsimainen teatteri traditio on levinnyt ympäri maailman, useilla maailman kulttuureilla on myös omat teatteri traditionsa, jotka edelleen kukoistavat tänä päivää. Japanilainen teatteri ja sen useat muodot, ovat varmasti tutut monelle länsimaiselle kulttuurinkuluttajalle. Japanilainen teatteri jakautuu kolmeen kategoriaan, kabuki, noh ja bunraku.  Vanhin Japanilaisen teatterin muoto on noh teatteri, jota on esitetty maassa  ainakin 1300-luvulta saakka. Perinteinen esitys sisältää neljä noh näytelmää, ja koomisen kyogen esitykset niiden välissä. Lyhyempi versio, jossa esitetään vain kaksi noh näytelmää, ja yksi kyogen. on yleisempi näinä päivinä. Noh näytelmät useimmiten perustuvat traditionaalisiin Japanilaisiin tarinoihin, joissa henkimaailman olennot muuntautuvat ihmishahmoisiksi, ja ne käyttävät hyväkseen näyttäviä pukuja, naamioita ja Japanilaista tanssi ilmaisua. Noh näytelmät pitävät tiukasti kiinni traditioistaan, ja tekstit kuvaavat edelleen 1100 – 1500 luvulla eläneiden ihmisten elämää. Näyttelijät ovat korkeasti koulutettuja rooleja varten, ja useat ovat perineet ammatin esivanhemmiltaan. Länsimaissa tunnetuin Japanilaisen teatterin muoto on Kabuki, joka yhdistää musiikkia, draamaa, ja tanssia esityksissään. Kabuki syntyi vastakaikuna rauhallisemmalle noh teatterille, sen kehittäjät halusivat shokeerata yleisöään, ja kehittää dramaattisempia ja eloisampia käsikirjoituksia. Vuosien kuluessa kabuki kuitenkin vetäytyi tradition varjoon, ja anarkistisista juuristaan huolimatta on säilynyt muuttumattomana alkuaikojensa jälkeen. Kabukin alkuaikoina kaikkia rooleja näyttelivät naiset, nykypäivänä vain miehet. Kabukin esiintyjät käyttivät komeita pukuja, dramaattisia meikkejä, ja näytelmään kuuluivat näyttävät miekka taistelut, joihin käytettiin oikeita miekkoja aina 1680-luvulle saakka. Kolmas perinteinen Japanilaisen teatterin muoto on bunraku, nukketeatteri, jota on esitetty Japanissa ainakin yhtä kauan kuin noh teatteria. Nukketeatterin esiintyjät jakautuvat kolmeen rooliin, nukkemestareihin, muusikoihin, ja laulajiin. Bunraku nukkien koko vaihtelee riippuen alueesta, Osaka alueen nuket ovat pienempiä, kun taas awaji tradition nuket ovat suurempia, ja esitykset tapahtuvat ulkotiloissa. Koosta riippumatta useimmat nuket tarvitsevat kolme nukkemestaria, jotka usein peittävät päänsä mustilla hupuilla. Bunraku ja kabuki, jakavat useita teemoja, ja monia näytelmiä esitetään molempien traditioiden kautta.

Idän teatterit

Kiinalainen teatteri

Kiinalaisessa teatterissa perinteiset varjonuket heräsivät henkiin ensimmäisen kerran Han dynastian aikaan. Varjonukketeatterissa esitysmuotoa varta vasten valmistettuja nukkeja liikutettiin läpinäkyvän verhon ja valon välissä. Tämä loi illuusion hahmojen heräämisestä henkiin, ja taitava nukke mestari pystyi tanssittamaan useaa nukkea mielensä mukaan. Varjonukeilla esitettiin seikkailu ja fantasia tarinoita, alunperin nukketeatteri oli viihdytyksen muoto, ei poliittisen propagandan. Vallalla oli kaksi toisistaan eroavaa nukke tyyliä, Kantonilaiset nuket olivat suurempia, kuin ohuemmasta nahasta valmistetut Pekingiläiset nuket. Pekingin nuket oli myös maalattu kirkkain värein, luoden sateenkaarimaisia varjoja. Kantonilaisten nukkejen liikuttamiseen vaadittavat tikut oli kiinnitetty niin että ne eivät näkyneet yleisölle, kun taas Pekingiläisten nukkejen tikut oli kiinnitetty niiden kaulaan, näkyen yleisölle, mutta mahdollistaen sen että samalle vartalolle voitiin käyttää useaa päätä. Päät ja nuket säilyttiin yön ajaksi eri laatikoihin, vanhan taikauskon mukaan kokonaisena säilötyt nuket saattoivat herätä yönaikana henkiin. Varjonukke perinteitä on tavattu Intiassa, Indonesiassa, Kambodiassa, Thaimaassa, ja Malesiassa. Perinne levisi myös Eurooppaan 1600-luvulla, ja se oli suosittua viihdettä varsinkin Pariisissa 1800-luvulla. Moni uskoo varjoteatterin auttaneen myös elokuva projektorien synnyssä.

Kiinalainen teatteri

Toinen suosittu kiinalaisen näyttämötaiteen muoto on Kiinalainen ooppera, zaju, joka myöhemmin jakautui paikkakuntien erikoisdraamoiksi, tunnetuin näistä tänä päivänä on Pekingin ooppera. Esitykset esittivät proosa ja runo teoksia, puheen, laulun, tanssin, ja mimiikan kautta. Näytelmillä  oli usein onnellinen ja koominen loppu, ja tanssi numerot olivat erittäin akrobaattisia.