logo

Mousetrap, teatteriklassikko joka on nähtävä, ainakin kerran

Agatha Christien murhamysteeriklassikko Mousetrap, on pyörinyt jo melkein 70 vuotta yhtäjaksoisesti Lontoon teattereissa. Mousetrap pyöri ensin Ambassador teatterissa 22:n vuoden ajan ensi-illan jälkeen, kunnes siirtyi tunnelmalliseen St. Martinsin teatteriin kulman taakse.

Mousetrap, teatteriklassikko joka on nähtävä, ainakin kerran

Agatha Christien näytelmän ensi-ilta oli 6. lokakuuta 1952, ja sitä on esitetty yli 25 000 kertaa. Se on aivan hurja luku yhdelle näytelmälle. Kaiken lisäksi näytelmän näyttelijät ovat aina jokseenkin tuntemattomia, ja näytelmän todellisina tähtinä on sekä kirjailija että itse tarina. Näytelmässä on ehtinyt esiintyä yli 400 näyttelijää.Mousetrap on perinteinen “whodunnit” -näytelmä. Toisin sanoen tyypillistä Agatha Christietä. Näytelmä on mielenkiintoinen sekoitus 1950-luvun olohuonekomediaa ja murhamysteeriä. Näytelmän katsojan on keskityttävä tapahtumiin ja puheeseen tarkasti. Tapahtumapaikkana on majatalo, jossa majatalonpitäjä pariskunta ja 6 toisilleen vierasta ihmistä on jumittuneena lumimyrskyn takia. Vierailla ei ole myöskään keinoja ottaa yhteyttä ulkomaailmaan, joten he ovat täysin eristyksissä, ja yksi heistä on murhaaja.

Tarinan henkilöt

Monkswell Manorin majatalonpitäjät Mollie ja Giles Ralston. Christopher Wren, nuori yliaktiivinen mies joka kertoo pakenevansa jotain, mutta ei paljasta mitä, hän on ensimmäinen vieras joka saapuu majataloon. Rouva Boyle, vanhempi, kriittisesti kaikkeen suhtautuva rouva, jota ei miellytä mikään eikä kukaan majatalossa. Majuri Metcalf, eläkkeellä oleva vanhempi sotilashenkilö. Hyvin vähän tiedetään Metcalfista. Neiti Casewell, omituinen, syrjäänvetäytyvä, maskuliininen nainen, joka ohimennen puhuu karmeasta lapsuudestaan. Herra Paravicini, jonka alkuperä on mysteeri, ilmestyy paikalle hieman yllättäen, väittäen että hänen autonsa on kaatunut lumipenkkaan. Hänen olemuksensa on vanhennettu meikillä ja hän puhuu ulkomaalaisella korostuksella. Etsivä Trotter joka saapuu lumimyrskystä ja haluaa kuulustella majatalon vieraita ja omistajia. Ääni radiossa, oleellinen osa näytelmää. Tarinan henkilöt eivät kuitenkaan ole sitä miltä ensin näyttää. Heillä kaikilla on salaisuuksia.

Juonen kulku

Tarina alkaa äänellä jossa kuullaan Maureen Lyonin murha. Mollie odottaa vieraita saapuvaksi ja kuuntelee samalla radiosta uutisia Lyonin murhasta. Radiossa kuvaillaan murhaajaa ja kerrotaan että hän liikkuu mahdollisesti Monkswell Manorin alueella. Heidän neljä vierastaan saapuvat, eikä Giles pysty salaamaan nuorta Wreniä kohtaan tuntemaansa inhoa. Viides vieras on yllättäen paikalle saapuva Herra Paravicini, joka myös kertoo, että tiet majatalolle ovat umpilumessa. Mollie kokee Paravicinin epäilyttävänä. Seuraavana iltapäivänä vieraat ovat levottomia huomatessaan olevansa täysin lumen saartamia.

Juonen kulku

Poliisipäällikkö Hodgen soittaa majataloon, ja ilmoittaa lähettävänsä paikalle Trotterin, ja neuvoo Ralstoneita kuuntelemaan tarkasti mitä Trotterilla on sanottavaa. Trotter saapuu paikalle suksilla ja samalla Majuri Metcalf huomaa että puhelin ei toimi. Trotter kertoo että Lyonin murhapaikalta löytynyt muistikirja sisältää osoitteen Monkswell Manoriin ja tekstin “Kolme sokeaa hiirtä”. Kaikki majatalossa olevat henkilöt kieltävät tietävänsä mitään Lyonin murhasta. Majuri Metcalf kuitenkin tietää, että rouva Boylella oli yhteys Lyonin ottolapsiin. Illan edetessä rouva Boyle löydetään kuolleena olohuoneen lattialta. Trotter ottaa tilanteen haltuun ja kerää kaikki henkilöt paikalle olohuoneeseen kertomaan illankulusta ja missä kukakin oli murhan aikana. Jokainen kertoo oman versionsa illankulusta, mutta Trotter huomaa monia epäkohtia ja heikkouksia. Alkaa tilanne jossa kaikki rupeavat epäilemään toisiaan ja jopa Molly ja Giles huomaavat etteivät tiedä toistensa taustoista juuri mitään. Molly uskoutuu Christopherille joka saa Gilesin raivon partaalle. Tilanne laukeaa vasta, kun Paravicini huomaa että Trotterin sukset ovat kadonneet. Trotter kutsuu jälleen kaikki koolle, ja aikoo uudelleen rakentaa murhahetken, jossa jokaisen on esitettävä jonkun toisen alibi. Trotter tietää myös Mollyn yhteydestä Lyonin kuolleeseen ottopoikaan…..tarinan loppu täytyykin sitten nähdä itse.Nykyään Mousetrap on jo Madame Toussaudin vahakabinetin ja Big Benin veroinen nähtävyys Lontoossa. Mousetrapin katsojille varoitus, esityksen lopussa on vannottava ettei paljasta loppuratkaisua kenellekään. Itse olen pitänyt lupaukseni.

This post was written by