Orangen roomalainen teatteri

Orangen roomalainen teatteri on roomalainen teatteri, Orange, Vaucluse, Ranska. Se rakennettiin ensimmäisen vuosisadan alussa. Rakenne on Orangen kunnan omistuksessa ja on kesän oopperafestivaalin, Chorégies d’Orangein koti. Se on yksi parhaiten säilyneistä kaikista roomalaisista teattereista, ja se palveli Arausion roomalaista siirtomaa tai tarkemmin sanottuna Colonia Julia Firma Secundanorum Arausioa: ”toisen legionin sotilaiden perustama Julian siirtokunta Arausiosta”, joka perustettiin 40 eKr. Tärkeää roolia kansalaisten elämässä, jotka viettivät suurta osaa vapaa-ajastaan, teatteri näki roomalaiset viranomaiset paitsi keinona levittää roomalaista kulttuuria pesäkkeisiin, myös keinona häiritä kaikki poliittiset toimet.Mime, pantomiimi, runoutta ja ”attelana”, eräänlainen farssi kuin commedia dell’arte olivat hallitsevia viihdemuotoja, joista suuri osa kesti koko päivän. Tavallisille ihmisille, jotka olivat ihastuneet upeisiin vaikutuksiin, upeat näyttelysarjat tulivat erittäin tärkeiksi, samoin kuin näyttämökoneiden käyttö. Tarjottu viihde oli avoin kaikille ja maksutta. Kun Länsi-Rooman valtakunta laski 4. vuosisadalla, jolloin kristinusko oli tullut viralliseksi uskonnoksi, teatteri suljettiin virallisella julistuksella vuonna 391, koska kirkko vastusti sitä, mitä se katsoi sivistyneinä silmälaseina. Sen jälkeen teatteri hylättiin kokonaan. Visigootit vangitsivat sen todennäköisesti vuonna 412, ja kuten useimmat roomalaiset rakennukset, se varmasti riisui sen paremmasta kivestä vuosisatojen ajan uudelleenkäyttöä varten. Sitä käytettiin puolustuskeskuksena keskiajalla. 1600-luvun uskonnollisten sotien aikana siitä tuli turvapaikka kaupunkilaisille.Renessanssin aikana kirkko käytti 12. vuosisadan ajan Théâtre d’Orangea ja pelasi yrityksiä esityksiin. 1600-luvulla tämä perinne pysähtyi jälleen, kun kaupunki oli ryöstetty Ranskan uskonnon sodan aikana. Suuri osa väestöstä lähti, ja teatterin palauttaminen alkuperäiseen tarkoitukseen oli 1800-luvulla.

Teatterin rakentaminen

roomalaisen teatterin rakentaminen

Varhaisen roomalaisen teatterin rakentaminen oli enimmäkseen puusta ja se oli tarkoitettu väliaikaiseksi rakenteeksi. 55BC: ssä Pompeyssä oli koti-teatteri, joka oli rakennettu kotikaupunkiinsa Roomaan, ja sen jälkeen suuret ja pysyvät roomalaiset teatterit levisivät laajalti. Orangen teatteri luotiin Augustan hallinnon alla, ja sen uskotaan olevan yksi ensimmäisistä laatuaan tällä Ranskan alueella. Yksi tämän rakenteen ikonisimmista osista on suuret ulkoiset julkisivut, joiden pituus on 103 metriä pitkä ja 37 metriä korkea. Alun perin teatterissa oli puinen katto suojellakseen yleisöä epäsuotuisista sääolosuhteista. Seinissä on todisteita siitä, että katto tuhoutui tulipalossa jossakin vaiheessa. Vaikka se on suhteellisen harvinaista koristeluun ja koristeluun, kolmikerroksinen seinä antaa ylivoimaisen voimakkaan ulkonäön koko rakennukselle. Julkisivun ensimmäisen tason kolme suurinta ovea avautuvat suoraan teatterin sisäpuolelle, joka voi istua 5 800: sta 7300: een, nykyään suuri osa istuimista on rekonstruoitu turisteiden ja yleisön jäsenten turvallisuuden takaamiseksi.

Teatterin rakenne

Seinä

61 metrin pituinen ja noin metrin päähän maasta nostettu näyttämö on 37 metrin korkeudessa, jonka korkeus on täysin säilynyt. Tämä seinä on elokuvateatterin kannalta elintärkeää, sillä se auttoi hankkimaan ääntä suurelle yleisölle. Seinä, joka tunnetaan myös nimellä scaenae, on ainoa arkkitehtonisesti sisustettu pinta koko teatterissa. Se oli alun perin koristeltu marmori mosaiikit eri värejä, useita sarakkeita ja friisejä, ja patsaat sijoitetaan markkinarakoja. Keski-markkinarako sisältää keisarin Augustuksen 3,5 metrin korkeuden patsaan, vaikka tämä oli todennäköisimmin alkuperäisen Apollon, musiikin ja taiteen jumalan, patsas. Keskustoa, joka on tämän patsaan sisältävän kapealla, kutsutaan nimellä Royal Door tai valva regia. Tätä ovea käyttivät vain tärkeimmät, tärkeimmät toimijat astumaan ja poistumaan lavasta. Oven yläpuolella oli kentaureilla koristeltu friisi, joka ei ole enää siellä, vaan on sen sijaan esillä oranssin museon kadun toisella puolella, valitettavasti vain rauniot ovat jäljellä. Lava oli peitetty modernilla alustalla, kun teatteria alettiin käyttää uudelleen oopperoita ja muita esityksiä varten.