Suomalaiset näytelmäkirjailijat

Suomalainen näyttämötaide on aina ollut suosittua. Suomalaiset rakastavat teatteria ja niiden tarjoamat näytökset ovat usein loppuunmyytyjä. Erityisesti kesäteatterit ovat osa monen perheen kesäperinteitä. Siksi Suomessa onkin ollut tarvetta erilaisille näytelmille ja täällä on syntynyt paljon kuuluisia näytelmäkirjailijoita. Kuuluisimpien näytelmäkirjailijoiden teoksia esitetään yhä uudelleen vuodesta toiseen erilaisina sovituksina.Suomalaisen näytelmäkirjallisuuden isänä pidetään Aleksis Kiveä. Hänen ensimmäinen näytelmänsä Kullervo valmistui vuonna 1864 ja hän ehti kirjoittaa lyhyen elämänsä aikana jopa yksitoista eri näytelmää. Kuuluisimpia näytelmiä lienevät Nummisuutarit, Karkurit ja Seitsemän Veljestä mikä oli alun perin Kiven kirjoittama romaani. Myöhemmin hänen kirjoittamistaan kirjoista ja tarinoista tehtiin myös näytelmiä.Minna Canth ajoi naisten asioita ja oli aikakautensa merkittävä näytelmäkirjailija. Hänen teoksensa käsittelivät usein vakavia aiheita kuten onnettomia avioliittoja ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. Hän kirjoitti rohkeasti feministisellä tyylillä myös yhteiskunnan epäkohdista. Minna Canthin näytelmiä esitetään edelleen monenlaisina versioina. Hän kirjoitti myös kaksi musikaalista näytelmää nimeltään Kauppa-Lopo ja Murtovarkaus.Samalla aikakaudella näytelmäkirjallisuudessa vaikutti myös Maria Jotuni. Hän oli myös rohkea feministi joka ei pelännyt kirjoituksissaan ottaa kantaa yhteiskunnan epäkohtiin. Hän käytti kuitenkin paljon enemmän huumoria esimerkiksi Minna Canthin vakavaan tyyliin verrattuna. Hän ehti kirjoittaa yhteensä yhdeksän näytelmää, joista kuuluisimpia ovat Miehen Kylkiluu ja Tohvelisankarin Rouva ja niitä esitetään edelleen.

Hella Wuolijoki

Vanhoista merkittävistä näytelmäkirjailijoista mainittakoon myös Hella Wuolijoki joka oli näytelmäkirjallisuuden lisäksi myös moniosaaja muilla aloilla kuten politiikassa. Hän tykkäsi kirjoittaa vahvoista naisista ja perinteisestä suomalaisesta maalaiselämästä. Viisiosainen Niskavuori sarja kertoo Niskavuoren suurtilan ja sen asukkaiden elämästä. Ne ovat edelleen suosittuja näyttämöesityksiä ja niistä on tehty monia elokuvia.Mika Waltari oli yksi suomalaisen kirjallisuuden tuotteliaimmista tekijöistä. Hänen uraansa kuului myös kolmisenkymmentä näytelmäkäsikirjoitusta joista kuuluisimpia ovat Akhnaton, auringosta syntynyt, Yö yli Euroopan ja Kuriton Sukupolvi. Hän oli erittäin monipuolinen näytelmäkirjailija ja pystyi luomaan sekä vakavia yhteiskunnallisia aiheita käsitteleviä näytelmiä sekä humoristisempia komedioita.

Monipuolista näytelmäkirjoitusta

Nykypäivän suomalaiset näytelmäkirjailijat kirjoittavat monipuolisista aiheista ja niitä esitetään ympäri Suomea aina pienistä harrastelijateattereista Suomen kansallisteatterin lavalle asti. Heistä on myös kirjoitettu kirjoja ja esittelyjä monissa eri julkaisuissa. Suomalainen teatteri elää ja voi hyvin tänä päivänäkin. Mainittakoon heistä muutama.

Pirkko Saisio

Pirkko Saisio kirjoitti ensimmäisen näytelmänsä Suomi-neito ja Kosija jo vuonna 1976 ja on siitä asti jatkanut näytelmien kirjoittamista tasaisella tahdilla julkaisten jo reilusti yli kolmekymmentä näytelmää. Hän myös usein ohjaa itse kirjoittamansa näytelmät ja voi jopa näytellä niissä. Hänet on usein haluttu leimata tietyn tyylin edustajaksi, mutta hän itse ei toivo tällaista leimaamista vaan haluaa kirjoittaa monia eri aiheita käsitteleviä teoksia.Jussi Parviainen keskittyi erityisesti näytelmien kirjoittamiseen uransa alkuaikoina. Hänen ensimmäinen näytelmänsä vuonna 1982 oli Diletantti, Jumalan rakastaja, jota esitettiin Ylioppilasteatterissa. Sen jälkeen hän kirjoitti vielä kahdeksan näytelmää, mutta siirtyi sitten enemmän elokuvan ja TV-tuotannon puolelle.Laura Ruohonen edustaa kansainvälisesti tunnettuja suomalaisia näytelmäkirjailijoita. Hänen teoksiaan on käännetty kymmenelle kielelle ja niitä on esitetty eri maissa ympäri maailman. Kuuluisimpana niistä Saari kaukana täältä, jota esitettiin muun muassa Lontoon Royal National teatterissa vuonna 2003.Sofi Oksanen tunnetaan erityisesti kirjastaan Puhdistus joka sai monia palkintoja julkaisunsa jälkeen. Siitä tehtiin myös näytelmä jota esitettiin Suomen kansallisteatterissa. Hänen näytelmiään on myös esitetty erilaisina sovituksina ympäri Eurooppaa ja hän kirjoittaa yleensä henkilökertomuksia mitkä liittyvät vahvasti historiaan ja sen toistumiseen nykyisessä hetkessä. Hänen viimeisin näytelmänsä oli Rakastan sinua jo nyt vuodelta 2017.