logo

Suomen Kansallisteatteri

Suomen Kansallisteatteri perustettiin vuonna 1872, silloin nimellä Suomalainen teatteri. Idea suomenkielisen ammattiteatterin perustamiseen tuli jo vuonna 1859, jolloin professori Fredrik Cygnaeus ylioppilaiden teatteriesityksiä katsottuaan ehdotti tällaista. Suomen teatterihistoriassa oli toki ollut jo ruotsinkielistä toimintaa, mutta aluksi keskusteltiin jopa siitä, onko teatteria tarpeen ollenkaan esittää suomalaisille! Kun sitten tämä uusi suomenkielinen ammattiteatteri perustettiin Helsingissä, alkoi sen taival kieliriitojen keskellä. Siksi teatteri siirsi toimintansa aloittamisen Poriin, joka oli siihen aikaan varakas kauppakaupunki, jossa suomenkieliset ja ruotsinkieliset tulivat hyvin toimeen keskenään. Kaupungilla oli myös valmiina esiintymistilat Hotelli Otavan yläkerrassa, ja siellä esitettiinkin Suomalaisen Teatterin ensimmäinen näytäntö lokakuussa 1872. Porin jälkeen teatteri jatkoi matkaansa Tampereelle, jossa ohjelmistossa oli mukana muun muassa Aleksis Kiven Kihlaus. Lopulta sitten Suomalainen Teatteri asettui pysyvästi pääkaupunkiin, jossa ensimmäiset tilat saatiin vanhasta Arkadia-teatterista, läheltä nykyistä eduskuntataloa.

Nykyinen nimi ja teatterirakennus

Uusi teatterirakennus valmistui vuonna 1902 nykyiselle paikalleen Rautatientorin varrelle. Kun talo vihittiin käyttöönsä 9.4.1902, vaihtui myös nimi virallisesti Suomen Kansallisteatteriksi. Kansallisteatteri on kansallinen kulttuurilaitos, ja sen toiminta halutaan ulottaa kaikkiin kansalaisiin. Alusta alkaen on ollut tavoitteena tarjota suomenkielistä teatteritaidetta kaikille kotimaista draamaa, ulkomaisia näytelmiä ja klassikoita vaihtelemalla. Kansallisteatterissa on neljä näyttämöä. Suuri näyttämö sijaitsee Kansallisteatterin päärakennuksessa sisäänkäynnin ollessa Rautatientorin puolella. Sen katsomossa on 885 paikkaa, ja ne ovat jakautuneet kahden parven ja permannon kesken. Täällä voi nähdä myös tunnettujen Kansallisteatterin näyttelijöiden muotokuvia.

Willensauna

Pieni näyttämö ja Willensauna sijaitsevat taas teatterirakennuksen Kaisaniemen puistoon sijoittuvalla puolella, Pieni näyttämö toisessa kerroksessa ja Willensauna katutasossa. Tämä rakennus on otettu käyttöön vuonna 1954. Nykyisin Willensaunasta, jonka ohjelmistossa on enimmäkseen lastenteatteria, löytyy 152 paikkaa, ja Pienestä näyttämöstä, jonka ohjelmisto on omistettu erityisesti komedialle ja klassikoille, 309 paikkaa. Omapohja-näyttämö, joka esittää lähinnä kokeilevaa teatteria, sijaitsee Itäisellä Teatterikujalla varsinaista teatterirakennusta vastapäätä. Nimi Omapohja juontaa juurensa matkustajakodista, joka toimi aikoinaan tällä paikalla. Teatterina Omapohja otettiin käyttöön vuonna 1987.

Nykyään Suomen Kansallisteatterissa on noin 15 ensi-iltaa vuosittain. Esitetyimpiä ja rakastetuimpia klassikoita ovat olleet muun muassa Shakespearen, Gogolin, Tsehovin ja Molièren näytelmät. Modernimpaa maailmankirjallisuutta edustavat taas Bertolt Brechtin, Dario Fon, Arthur Millerin, Tennessee Williamsin ja Samuel Beckettin näytelmät, muutamia mainitaksemme. Myös suomalaisia uusia näytelmiä esitetään, ja viime vuosien puhutuimpia näytelmiä ovat olleet esimerkiksi Kristian Smedsin ohjaama Tuntematon sotilas –dramatisointi ja Sofi Oksasen kirjaan perustuva Puhdistus. Syksyn 2019 ohjelmistosta löytyvät muun muassa sellaiset klassikot kuin Anton Tsehovin Lokki ja Ingmar Bergmanin Kohtauksia eräästä avioliitosta, sekä Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolema ja Mika Waltarin Gabriel. Uudempaa tuotantoa edustavat Kjell Westön Rikinkeltainen taivas ja lapsille suunnattu Mauri Kunnaksen Koiramäen historia, ja viihdyttääpä katsojia myös Jukka Puotila -show.

Merkittävimpiä ohjaajia Suomen Kansallisteatterissa ovat olleet muun muassa Edvin Laine, Arto af Hällström, Mika Myllyaho, Kristian Smeds ja Paavo Westerberg. Näyttelijöistä muistamme taas sellaiset kuuluisuudet kuin Jalmari ja Joel Rinne, Tauno Palo, Ansa Ikonen, Jussi Jurkka ja Esko Salminen. Nykyisin teatterinjohtajana toimii Mika Myllyaho, ja näyttelijäkiinnityksistä mainittakoon Hannu-Pekka Björkman, Jukka-Pekka Palo, Katariina Kaitue, Paula Siimes ja Kristo Salminen.

Suomen Kansallisteatteri haluaa edelleenkin pitää kiinni tarkoituksestaan saada teatteritaide kaikkien ulottuville. Vuonna 2010 perustettu Kiertuenäyttämö viekin teatterin sellaisten katsojien luo, jotka eivät muuten teatteriin pääsisi: vastaanottokeskuksiin, vankiloihin ja sosiaalityön ja terveydenhuollon yksiköihin. Näin teatteri omalta osaltaan voi edistää terveyttä, tasa-arvoa ja hyvinvointia kaikkien kohdalla, taiteen keinoin.

This post was written by