logo

Suomen teatterihistoria

Ylioppilas teatteri on ollut Suomessa suosittua kautta vuosien, ja suomalaisen teatterin historialla ylipäätään on juurensa juuri tässä teatterin alamuodossa. Ensimmäinen virallinen Suomessa esitetty näytelmä, oli saksankielinen ylioppilaskomedia Studentes, jonka ensi-ilta oli Turun Akatemian vihkiäisissä opiskelijoiden toimesta, vuonna 1640.

Suomen teatterihistoria

Ennen tätä Suomessakin kiersi useita ulkomaalaisia teatteri joukkoja, usein näiden tehdessä matkaa Ruotsin ja Venäjän välillä. 1800-luvun kieppeillä vierailevat teatteri esitykset usein keskittyivät markkina-ajoille ja alueilla, sillä kylät olivat pieniä, ja esityksiin haluttiin mahdollisimman suuret yleisöt kulujen kattamiseksi. Ruotsalaiset ryhmät vierailivat Suomessa myös varta vasten, ja osa näistä päätyivät myös pidemmälle sisä-Suomeen esiintymään. 1800-luvuku oli Suomessa myös seurahuoneiden rakennuksen kulta-aikaa. Seurahuoneet olivat kaupunkien säätyläisten ja porvareiden kokoontumispaikkoja, joiden sisään mahtui hotelli, kahvila, ja juhlasali. Seurahuoneisiin perustettiin usein porvarillisia harrastajateattereita, jotka esittivät näytelmiään seurahuoneiden juhlasaleissa säätyläisten iltaviihdykkeeksi. Suomessa on edelleen kovin vilkas harrastajateatteri kulttuuri. Varhaisimmat suomalaisista ammattinäyttelijöiden kiertelevät seurueet muodostuivat 1870-luvulla. Ensimmäisenä ryhmänä vakiintui Ruotsista Suomeen muuttaneista näyttelijöistä koostunut Finska Teatern. Useimmiten näytelmiä esitettiin ruotsin kielellä, mutta mukaan mahtui myös muutama Suomenkielinen näyttelijä, ja ensimmäisenä suomalaisena ammattinäyttelijänä tunnetaan Maria Silfa.

Kansallinen teatteri

Varsinaisesti suomalaisen teatterihistorian katsotaan alkavan 1827 Svenska Teatern ensimmäisen rakennuksen pystyttämisestä Esplanadin puistoon. Tämä pieni puurakennus oli Suomen ensimmäinen ammattiteatteri, ja sen suunnitteli Carl Ludvig Engel. Svenska Teatern on edelleen toiminnassa, tosin eri tiloissa Erottajalla. Teatteri rakennettiin alunperin kiertävien kansainvälisten seurueiden käyttöön,. Nämä pysähtyivät usein Helsingissä matkalla Venäjän puolelle. Seurueet olivat aiemmin joutuneet esiintymään varastoissa ja vastaavissa tarpeeksi isoissa tiloissa. Teatterin suosio Suomessa kasvoi nopeasti, ja harrastaja joukko laittoi pystyy vuonna 1852 ruotsinkielisen Kaarle-kuninkaan metsästys oopperan. Nya Teatern -rakennus kohosi pian paikalle jossa nykyinen Svenska Teatern sijaitsee. Kivitalon vihkitilaisuudessa vuonna 1860 esitettiin Zacharias Topeliuksen kirjasta musiikkinäytelmäksi adaptoitu Kypron prinsessa, näyttelijöinä toimi paikallisia alan harrastajia. Vielä Suomeen ei kuitenkaan syntynyt maan omaa teatteriseuruetta, vaan taloa vuokrattiin lähinnä vieraileville ruotsinkielisille teatteriryhmille. Talossa toivottiin myös toimivan sinfonia orkesteri ja suomalaisten näyttelijöiden koulutus keskus. Svenska Teatern muutti osoitteeseen 1866, talo oli uudelleen rakennettu täysin voimakkaan tulipalon seurauksena. Vakituinen näyttelijä joukko teatterille palkattiin 1867, ja Svenska Teatern nimi vakiintui sen jälkeen kun suomenkielinen kansallisnäyttämö teatteri avasi ovensa 1872. Suomalaisen Teatterin perusti Kaarlo Bergbom Porissa, ja sen perusajatuksena oli kansansivistyksen lisääminen, ennemmin kuin taiteelliset saavutukset. Ennen Suomalaisen Teatterin perustamista, ensimmäinen suomenkielinen näytelmä oli saanut ensi-iltansa jo 1869 fennomaanien illanvietoissa, tämä oli Aleksis Kiven Lea näytelmä, pääosassa näytelmässä oli kuitenkin ruotsinkielinen Charlotte Raa, joka opetteli suomenkielisen tekstin ummikkona ulkoa. Teatteri taiteen toivottiin edistävän kansallismieltä, identiteettiä, kirjallisuutta ja rakkautta kieleen. Sekä Zacharias Topelius että Fredrik Cugnaeus olivat kovasti mukana kasvattamassa uutta Suomalaista kansanteatteria. Ensimmäinen täysin suomalaissyntyisistä näyttelijöistä koostunut teatteriseurue, Uusi Suomalainen oppilasteatteri, toimi kiertolaisteatterina useilla paikkakunnilla. Vaikka näytelmiä esitettiin paljolti vielä ruotsin kielellä, mukaan mahtui myös useita toisella kotimaisella kajahtavia. Suomalainen Teatteri, ensimmäinen suomenkielellä esitettäviin näytelmiin erikoistunut teatteri taas perustettiin 1860 luvulla, ja se sai pysyvän kodin Helsinkiläisestä Arkadia-teatterista 1875. Teatterin suosio kasvoi huimaa vauhtia Helsingin suomenkielisen väestön ja kansanmielisyyden yleistyessä.


Kansallinen teatteri

Näyttelijän koulutusta Suomessa on annettu aina maamme teatterin alkuajoista saakka. Alunperin tästä huolehtivat teattereiden yhteydessä toimineet oppilaskoulut, sittemmin Suomen Näyttämöopisto, ja nykyaikana Suomen Teatterikoulu, Tampereen yliopiston Näty ja Taideyliopiston teatterikoulu.

 

This post was written by