logo

Teatteri tyylien kirjo – Osa 1

Sen laajimmassa käsityksessä teatteriksi lasketaan esitystaiteen muodot jossa yleisön edessä olevat esiintyjät tanssivat, puhuvat, laulavat, tai liikkuvat muulla tavalla. Kerronnan tyylit vaihtelevat perinteisestä länsimaisesta pantomiimiin, musiikkiteatteriin, balettiin, kabukiin ja moniin muihin. Viimeaikaisempana teatterimuotona mukaan on tullut myös immersiivinen teatteri, jossa yleisö seuraa esitystä sen sisältä, usein ottaen osaa sen vaiheisiin.

Vaikka teatteri esitysten tyypillisin esityspaikka onkin varta vasten rakennettu teatteri lava, niitä voidaan esittää missä vain tarkoitukseen sopivassa teatterissa, ja tilaan kiinteästi liittyvät esitykset on usein suunniteltu esitystila lähtökohtana. Tilan ja esiintyjien tukena esityksissä voidaan käyttää erilaisia tehosteita kerronnan tukena. Näitä saattavat olla liikutettavat lavasteet, valot, äänet, puvut, ja näyttelijöiden esityksessä käsittelemät esineet.

Puheteatteri

Perinteisin teatterin muoto on puheteatteri jossa yksi tai useampi näyttelijä tuo esille käsikirjoitetun tarinan monologien ja dialogien kautta. Puheteatteria esitetään usein perinteisissä teatteri rakennuksissa, joiden akustiikka takaa tekstin kuulumisen taaimmaisenkin yleisön korviin. Puheen lisäksi näyttelijät käyttävät kokovaltaista ilmaisua tunnetilojen esille tuomiseen, ja näytelmästä riippuen lavasteet ovat minimalistiset, tai vaativammat. Puhenäytelmät jakautuvat useisiin alalajeihin, kuten komediaan, tragikomediaan, ja tragediaan.

Draamalla tarkoitetaan klassisesti kaikkia puheteatterin muotoja, mutta myöhemmin sen on käsitetty tarkoittamaan teatteria joka ei ole komediaa tai tragediaa. Puheteatteri voi olla joko käsikirjoitettua, tai improvisoitua, ja osassa joskus kevyt musiikki saattaa tukea dialogin esitystä. Tämä on tyypillistä melodraamalle ja Japanilaiselle Nō-teatterille.

Musikaaliteatteri

Musiikilla on ollut tärkeä osa teatterissa klassisista ajoista alkaen. Antiikin kreikkalaiset käyttivät tanssia ja laulua tragedia näytelmissä, ja kautta aikojen orkesteri on kuulunut kiinteästi lavan vieren. Nykyään kun puheteatteriin liitetään laulu- ja tanssinumerot, puhutaan usein musiikki- tai musikaaliteatterista.

Musikaaliteatteri
Dialogin välissä tempaistavat musikaalinumerot ovat yleensä näyttäviä, tosin useat minimalistisemmatkin näytelmät käyttävät musiikin tuomaa vaihtelua hyväkseen. Musikaalit saivat alkunsa Amerikassa, jossa 1800-luvulla kiertävät teatteriseurueet esittivät näyttäviä numeroita yleisön mielenkiinnon herättämiseksi, ja ylläpitämiseksi. Näiden numeroiden väliin oli ahdettu juonen pätkiä, joilla ne saatiin liitettyä toisiinsa.

Nykyaikana musikaalit ovat suurta bisnestä, ja niiden laulut on varta vasten juonta varten sävellettyjä. Musikaali on usein spektaakkelimaista, mutta kevyttä viihdettä, ja niiden sisältö on tyypillisesti koomista ja romanttista. Musikaalin tunnetuin kotipaikka on New Yorkin Broadway alue, ja sen tunnettuja tekijöitä ovat esimerkiksi Andrew Lloyd Webber ja Irving Berlin. Suuren budjetin musikaalien lisäksi useat teatterit tuottavat musikaaleja pienemmässä mittakaavassa.

Musiikkiteatterin muodoiksi lasketaan myös kabaree-, vaudeville-, revyy-, varietee-, ja Music Hall-teatterit. Näille kaikille yhteistä on laulunpätkien yhdistäminen tanssiin tai akrobatiaan, lyhyisiin komedia pätkiin, ja monologeihin. Eri tyylilajit kehittyivät symbioosissa ympäri maailman, ja ne auttoivat osaltaan kehittämään musikaaleja niiden nykyiseen muotoon. Useat teatterit laittavat edelleen revyy tyyppisiä esityksiä pystyyn, ja Stand-Up-koomikot ottavat paljon vaikutteita englantilaisista Music Hall-esityksistä.

Alunperin Ranskalainen kabaree sai alkunsa Pariisin ravintoloissa ja yökerhoissa. Esityksillä ei välttämättä ole punaista nauhaa, vaan esiintyjä, tai esiintyjä joukko, esittävät lyhyitä ohjelma pätkiä usein humaltuvalle yleisölle. Maailman tunnetumpiin kabaree paikkoihin kuuluu Pariisilaiset Moulin Rouge ja Lido de Paris. Alkunsa viihteen muoto sai Belle Époque aikakaudella 1800-luvun Pariisissa, jossa kabareiden yleisöön lukeutuivat kaikkien yhteiskunta luokkien jäsenet.

Varietee teatterissa jossa lavalla esiintyvä joukko näyttelijöitä esittää musiikin, tanssin ja komedian kautta hilpeän shown, joka on usein kokoperheelle sopiva, toisin kuin serkkunsa kabaree. Suomen tunnetuin varietee teatteri on Linnanmäen Uusi Iloinen Teatteri.

This post was written by